Majdagarna pågick mellan den 7 – 22 Maj

Mellan den 7 – 22 maj genomfördes flera event i Billesholm. Dagar fulla med aktiviteter för både barnfamiljer, föreningar och företag. Fokus på Billesholms natur under försommaren med blommor och cykling.

7 maj

Litteratur, trädgård och hållbarhet

Hur kan vi minska vårt klimatavtryck genom ändrade vanor i vardagen? 

Den 7 maj 2022 bjuder Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm på inspirerande möten och samtal med författare, företag och andra förebilder som ändrat sitt sätt att leva  – boka in dagarna nedan i din kalender och häng med oss i vår.

Välkommen till Billesholms folkets park

I Festsalen, Folkets hus 

är temat trädgård. Förutom premiär för Annika Christensens inspirerande föreläsning minglar du med odlare och trädgårdsälskare, botaniserar bland böcker och grönsaksplantor. Trägårdsfotagrafen och författaren Annika Christensen, Bitte på Larsviken och Annika på Rönnehill finns på plats under hela eftermiddagen.  Läs mer nedan under program.

Det finns plats för fler företag som vill inspirera till hållbarhet.  Är du intresserad att delta med ditt företag vänligen kontakta Patricio Silva på 0709681003.

I Foajén, Folkets hus

har den ukrainska konstnären Kseniia Ikonnykova vernissage. Här kan du även köpa kaffe, våfflor och ukrainska specialiteter. Överskottet går till projektet Children dreams som drivs av Natalia Ikonnykova.

Här kan du även stifta bekantskap med Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier. Författaren Lotta Persdotter finns på plats och berättar om höstens program. Du kan köpa böcker av författare som skriver om kvinnohistorier och delta i boksamtal. Läs mer om medverkande författare nedan under Litteratrurundan.

I parkens trädgård

Thomas Nilsson från Lindells bil, Billesholm, berättar om elbilar. Magnus Alfredsson från Proethos fond finns på plats för att berätta om hållbara investeringar. Det finns plats för fler företag som vill inspirera till hållbarhet.  Är du intresserad att delta med ditt företag vänligen kontakta Patricio Silva på 0709681003.

Program

9.30 – 9.45
Invigning 

Annika Andebark hälsar välkomna, berättar om visionen för Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm.

10.00-12.30
Odla hälsa på liten yta

Hur väljer vi ut de nyttigaste grönsakerna och örterna att odla på liten yta? 

Trädgårdsfotografen Annika Christensen inspirerar oss med sina fantastiska bilder samtidigt som hon delar med sig av odlingstips och hur du använder och tar tillvara skörden. Familjen Ikonnykova bjuder på ukrainska specialiteter med koppling till trädgården och det ingår en enklare lunch där vi får smaka på några av alla de recept Annika Christensen delar med sig av på instagramkontot @annikasnaturligating med drygt 58000 följare. 

Läs mer här och boka din plats nedan:

Pris: 395 kr

13.00-13.30

Presentation av nominerade Miljöhjältar

Författaren Lotta Persdotter och Stiftelsen Upplev Billesholms stiftare, Johnny Nilsson, presenterar de första nominerade till Cykelhandlarens pris.

Genom att fokusera på Biffen, Bilen, Bostaden och Börsen kan vi alla bidra till att stoppa klimatförändringarna. Genom Sven Jönsson priset vill vi lyfta fram individer som inspirerar till förändring. Möt de nominerade till det första Sven Jönsson priset.

13.30-16.00

Trädgårdsförsäljning

Mingla med trädgårdsälskarna Annika Christensen,Annika Rönnberg från Rönnehill och Bitte Larsson, Larsviken. I festsalen finns det möjlighet att köpa ovanliga grönsaksplantor och kryddor, sättpotatis, schalottenlök och trädgårdstillbehör. Besök även Belinda Wigerfelt som har snittblomsodlingen öppen från klockan 11.

16.00 – 16.30

Nya fåror

Annika Andebark, Patricio Silva och Belinda Wigerfelt berättar hur klimatfrågan ändrade deras liv. 

Litteraturrundan

Litteraturrundan vill locka man ur huse för litterära möten och upptäckter i södra Sverige. Författarframträdanden, uppläsningar, bokbord och intressanta möten mellan författare och läsare. 

Litteraturrundan arrangeras med stöd av Region Skåne, ABF, Svenska Akademin och Stiftelsen Kärnhuset.

Författarframträdanden i Foajén (eller om vädret tillåter utomhus). 

10:30 Lotta Persdotter, författare till de historiska romanerna Magdalena Yeshuas ljus och Månen är solens syster. Lotta arbetar som jämställdhetsstrateg på Östra Göinge kommun.

Det är vinnarnas privilegium att skriva historien, men Lotta vill gärna skriva om historien ur förlorarnas perspektiv, där för det mesta både kvinnor och barn finns. Romanerna utspelar sig i historisk tid, men Lotta menar att egentligen är ingenting nytt under solen, bara variationer på tidigare teman! ”Jag tror vi har mycket att lära av det förgångna – inte för att ta efter utan snarare för att undvika samma misstag som föregående generationer har begått.”

11.30 Stina Sundling, författare till romanerna Söker du här? och Finner du mig?. Under artistnamnet Stilla sjunger och rappar hon om de teman som med humor och allvar fördjupas i böckerna, dvs. en mogen kvinnas jakt på kärlek, nyvunnen lust, dejting, relationer och ensamhet.

13.30 Barbro Blomberg berättar om sin  roman ”Fånga ljuset” som handlar om fotografen Hedda  i  förra sekelskiftets Helsingborg som vägrar ge upp yrket för äktenskapet. Hedda slåss för sina och alla kvinnors medborgerliga rättigheter. 

14:30 Annika Andebark är advokaten som började cykla år 2014 då hon tackade nej till erbjuden elchocksbehandling och valde flera år av sjukskrivning och psykodynamisk analys. Ödet förde henne till Älvdalen där hon fann en avskrift av protokollet från de första häxprocesserna i det stora oväsendet. För närvarande omarbetas hennes debutroman till ett filmmanus. Förutom den historiska romanen Oväsen i Älvdalen har hon gett ut häftet Sätta punkt. om sina självmordsplaner och texten Nya fåror i antologin Skiftet.

12 maj

Trädgårdsrundan

Författaren Annika Andebark är din guide på Söderåsen. Med elcykel tar du dig upp till Skånes högst belägna kyrka i Stenestad. På vägen dit besöker du två spännande trädgårdar, Karsten Eriksen, Keramik & Trädgård som även erbjuder trädgårdskonst, och Stenestads park där vi guidas bland blommande rhododendron och magnolior. I Stenestads park serveras du en enklare lunch.

Därefter rullar du genom Söderåsens vilda natur ner till Billesholms folkets park där du lämnar tillbaka den hyrda elcykeln. Efteråt har du möjlighet att besöka Belinda Wigerfelt, Sven Jönssons cykelaffär AB och Annika Andebarks trädgårdar och bokbutik. 

Pris: 495 kr inkl enklare lunch och hyra av elcykel

15 maj

Tulpanens dag

15 maj firar föreningen Snittblomsodlare i Sverige – Tulpanens dag för det frilandsodlade tulpaner i säsong.

Snittblomsodlaren Belinda Wigerfelt med butik och odling vid Folketspark i Billesholm har öppet för självplock av exklusiva tulpaner på sin odling.

15:00 Workshop – Tulpanbukett deluxe

Bind en lyxig bukett med frilandsodlade tulpaner. Vi skördar tulpaner från min odling och jag visar hur man binder dem i spiral tillsammans med gröna kvistar och grenar från naturen. Vi går även igenom hur man tar hand om dem för att få ett långt vasliv.

Inga förkunskaper krävs. Buketten får man såklart med sig hem.

Pris 600 kr

Anmälan sker via e-post till hej@belindawigerfelt.se

För mer information besök belindawigerfelt.se

19 maj

Kvinnohistorier

Författaren Annika Andebark tar dig med på en historisk resa i hennes trådgård. Från det stora utdöendet för 200 miljoner år sedan, via häxprocesserna på 1600-talet till hur oliktänkande tystas i Ryssland medan vi är på väg mot ett nytt utdöende. Vad kan vi som individer göra? 

Ta med egen mugg för att göra ditt eget te. En signerad bok av Annika Andebark ingår

Pris: 495 kr (inkl bok värde upp till 399 kr)

21 maj

Magdala dagen

Program

10-14 Naturskyddsföreningen ordnar vandring till Fjärilsängen.

Fjärilsängen (se cykelkartan) har visat sig vara en av Skånes fyra viktigaste biotoper för biologisk mångfald. I samverkan med Natruskyddsföreningen utvecklar TeamAlbert MTB cykelstigar för att öka den biologiska mångfalden i området.

Den 21 maj arrangeras årets enda guidning i området.

Plats: Samling vid entrén till Billesholms Folkets park

Gratisevenemang

11-12 Är du nyfiken på örternas läkande förmåga och hur du kan använda brännässlor?

Mette Bohlin, medförfattare till boken ”Örtte och huskurer”, delar med sig av kunskap om örter (ta med dig egen mugg och gör ditt eget örtte).

Nellan Anette Johansson demonstrerar nässelspånad och berättar mer ingående om brännässlans nyttigheter.

Mette och Anette är båda medlemmar i Sällskapet Nellorna och medförfattare till boken ”Brännässla – en äskad kulturväxt”. 

Samling vid entrén till Billesholms Folkets park

Gratisevenemang, men donera gärna valfritt belopp till Stiftelsen Magdala

10-16 Utställare mellan Triasträdgården och snittblommor odlingen

11-12 Växtbytarträff hos Belinda Wigerfelt

Ta med dig trädgårdsväxter som behöver nya hem, delade perenner, frösådda plantor eller sticklingar. Märk upp dem med namn.

Man får ta/byta till sig lika många växter som man har med sig.

Gratis evenemang.

Plats: Folkets Park Billesholm, utanför blomsterbutiken.
Har du frågor maila  hej@belindawigerfelt.se

12-13 Guidning i Triasträdgården

I Triasträdgården har författaren Annika Andebark använt material från dagbrottet Schakt Albert. Hör henne berätta om det stora utdöendet mellan Trias och Jura.

Vad är sederit?

Vad är det som döljer sig i de svarta lerlagren?

Plats: Samling vid entrén till Billesholms Folkets park

Gratis evenemang, men donera gärna valfritt belopp till Stiftelsen UpplevBillesholm

13-15 Besök Kseniia Ikonnykovas konstutställning i bokbutiken

Kseniia Ikonnykova lämnade Ukraina den 14 mars 2022. Sedan hon kom till Sverige den 22 mars har hon ägnat tiden åt att måla i akryl och akvarell. Kseniia inspireras av trädgårdarna i Billesholm

13-14 Är du nyfiken på örternas läkande förmåga och hur du kan använda brännässlor?

Mette Bohlin, medförfattare till boken ”Örtte och huskurer”, delar med sig av kunskap om örter (ta med dig egen mugg och gör ditt eget örtte).

Nellan Anette Johansson demonstrerar nässelspånad och berättar mer ingående om brännässlans nyttigheter.

Mette och Anette är båda medlemmar i Sällskapet Nellorna och medförfattare till boken ”Brännässla – en äskad kulturväxt”. 

Samling vid entrén till Billesholms Folkets park

Gratisevenemang, men donera gärna valfritt belopp till Stiftelsen Magdala

13.30-14.30 TeamAlbert MTB

Team Albert MTB:s medlemmar demonstrerar teknikbanan och berättar om klubbens verksamhet.

Plats: Samling vid teknikbanan invid Fjärilsängen

15.15 Presentation av årets Miljöhjälte

Sven Jönsson offentliggör den första vinnaren av Sven Jönsson priset.

Plats: utanför Sven Jönssons cykelaffär

12 maj – 21 maj

Ukrainian Children’s dreams

Konstutställning i bokbutiken torsdag och lördag kl 13–15. 

22 maj

Biologiska mångfaldens dag

Internationella dagen för biologisk mångfald

Följ med Friluftsfrämjandet på vandring från Billesholm längs stigar och skogsvägar via Hultet, Jordberga och Åvarp tillbaka till Billesholm.

Det är en lätt vandring på omkring 12 km.

Samling på parkeringen vid Rask och Björck i Billesholm 9.10.

Åter ca 14.30

Translate »
Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0