Upptäck Söderåsen på cykel med familjen

Söderåsen är ett cykelparadis med utmanande uppförsbackar, slingrande skogsstigar och fina naturmiljöer. Nedan finns fina turer för familjen med utgångspunkt från Billesholms Folkets park där det finns goda parkeringsmöjligheter.

Trädgårdsturen

Stenestads Park är ett eldorado för trädgårdsälskaren. Här finns magnolior som dragits upp från frön. På vägen dit föreslår vi ett stopp även hos Karsten Eriksen Trädgård och Keramik.

Bilen parkerar du vid Billesholms Folkets park. Där hittar du även Belinda Wigerfelts odling av ekologiska blommor (för öppettider se Belinda Wigerfelts hemsida).

På kartan har vi föreslagit grusvägar när det är möjligt, men du kan även välja väg 109 till Karsten Eriksen. (Sväng vänster där du ser en cykel i vägkanten.)

Om du inte har tagit med dig matsäck serverar Mormors bod gott kaffe med hembakat på helgerna.

Du kan välja en kortare variant av turen genom att cykla via Åvarp på tillbaka vägen. Den föreslagna turen går via Prästgården i Norra Vram där du kan se rester av den filosofiska gången. Passa på att besöka antikvariatet och museet över Henrik Melin.

 • Svårighet

  Medel

 • Terräng

  Asfalt och grus

Kul-turen – 25 km genom Söderåsens bokskogar

Via grusvägar, varierad natur och Söderåsens bokskogar tar du dig upp till Stenestads park där du kan njuta av växtprakten innan du fortsätter till Skånes högst belägna kyrka i Stenestad. Där hittar du Mormors bod, en mindre loppis och Stenestads hembygdsgård.

Se upp i nerförsbacken – här går det undan!

Passa på att besöka kyrkan i Norra Vram eller antikvariatet i prästgården som även innehåller ett museum över författaren G H Melin.

 • Svårighet

  Medel

 • Terräng

  Asfalt och grus

Tornquistzonen

Upplev Sveriges största sammanhängande lövskogsområden, raviner, slingrande bäckar, rovfåglar och ett varierat växtliv från cykeln. Rundan är på 56 kilometer och kan med fördel kombineras med vandringar i naturen. På andra sidan åsen finns flera övernattningsmöjligheter.

Söderåsen, som är en del av Tornquistzonen, bildades för omkring 150 miljoner år av kontinentalplattornas rörelser.

Tornquistzonen löper diagonalt över Skåne från Kullaberg i nordväst till Österlen i sydöst. Den uppkom för 400 miljoner år sedan när två kontinentalplattor kolliderade och bildade en svaghetszon i området. Denna svaghetszon gör att området dras isär eller skjuts ihop. Därför har det funnits flera vulkaner i området.

 • Svårighet

  Medel

 • Terräng

  Asfalt och grus

Fjärilsturen – lättcyklat på grusvägar

Den här turen för dig som vill upptäcka Söderåsens djurliv. På fjärilsängen hittar du en av Skånes viktigaste biotoper för biologisk mångfald med många ovanliga fjärilsarter. Du kan sedan fortsätta till Åvarps fälad med rikt fågelliv. Vid stenbrottet rekommenderar vi att du följer bäcken för vackra vattenvyer om våren.

Turen är på totalt 9 km grusväg, men kan anpassas efter familjens förmåga. Vägen från Åvarps fälad till Stenbrottet är tidvis söndertrampad av hästar så att du kan behöva leda cykeln, men då går det att cykla tillbaka via Ovanbysvägen.

Ta med picknick och njut av en heldag i naturen!

 • Svårighet

  Medel

 • Terräng

  Asfalt och grus

Translate »