De skånska dinosaurierna

Detta har hänt

Naturhistoriska riksmuseet har omfattande samlingar från de skånska kollagren där det tidigare hittats fossil från dinosaurier som levde i vattnet. I de skånska gruvorna hittades många fotavtryck av dinosaurier, men ingen hade hittat fossil av landlevande dinosaurier.

2015 besöktes det nedlagda dagbrottet av två paleontologer från Uppsala universitet. Redan vid deras första besök hittade de fossil från landlevande dinosaurier. Tack vare donationer från Vetenskapsrådet och Wallenbergsstiftelsen kunde Grzegorz Niedzwiedzki och Martin Qvarnström under stort hemlighetsmakeri genomföra flera utgrävningar på området.

Den 12 oktober 2022 avslöjades nyheten om att världsunika dinosauriefynd hade hittats i Billesholm.

Presskontakt

Annika Andebark

Initiativtagare till Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm och företrädare för fastighetsägaren Sven Jönssons cykelaffär AB.

Tfn: 070-6632180

Hemsida: www.andebark.se

Mats Karlsson

Banchef för Schakt Albertbanan och områdets förvaltare. Hängiven MTB-cyklist och ägare till Söderåsen MTB.

Tfn: 0706 453 819

Hemsida: www.soderasenmtb.se

Här kan du engagera dig

Den 12 – 14 oktober 2023 uppmärksammar Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm de skånska dinosaurierna. Du hittar programmet här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa inbjudan.

Projektet

Vi vill tillgängliggöra forskningen om de skånska dinosaurierna. Visionen är att Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm i framtiden ska ha möjlighet att förvärva fastigheter i Billesholm för att bygga en destination kring dinosauriefynden.

Nu samlar vi in medel för att kunna finansiera avgjutningar av spår och fossiler som tillvaratagits av forskarna från Uppsala universitet.

Res hit

Söderåsen MTB

Uthyrning av MTB-cyklar, guidningar och event i Norra Albert (tfn 0706 453 819).

Kladdohoj

Skräddarsydda event på temat lära – cykla – äta – umgås.

Gruvmuseet i Bjuv

Här hittar du dinosauriespår och växtfossil.

Billesholmstraktens hembygdsförening

Rekonstruktion av en gruvgång

Dinosauriesjön

Du kan cykla eller promenera till Schakt Albertbanan från Cykelporten i Billesholm. Väljer du att parkera vid banan betalar du en parkeringsavgift till Team Albert MTB som sköter området.

Från parkeringen är du välkommen att promenera/cykla på stigen som går till vänster. Resterande del av området är en MTB-park som du får tillgång till genom medlemsskap i Team Albert MTB.

Translate »