Välkommen till oktoberdagarna i Billesholm

När träden glöder som koppar förstår man hur Kopparhatten fick sitt namn. Enligt oss är Söderåsen som vackrast i maj och oktober. Därför vill vi bjuda in dig att uppleva Söderåsen även i oktober.

Vi har fyllt årets oktoberdagar med massor av upplevelser; cykling, lokal mat, hantverk, föredrag, författarmöten och bakluckebokis.

För andra gången kan vi i Stiftelsen Upplev Billesholm lyfta fram upplevelser på Söderåsen som gör det värt att resa hit.

Mest hållbart tar du dig hit med tåg och promenerar till de olika aktiviteterna. Det går även bra att hyra cykel som du hämtar upp vid stationen i Billesholm eller ta bussen och stiga av vid hållplats Snödroppsgatan.

Kommer du med bil ligger Billesholm nära de båda motorvägarna.

Välkomna till oktoberdagarna – dagar fyllda med ett brett utbud av aktiviteter som inspirerar till hållbarhet.

8 oktober

Söderåsens smultronställen – Fullbokad

Författaren och cykelentusiasten Annika Andebark tar med dig på en guidad tur upp till Stenestads park där du serveras nybakade scones och kan utforska den unika  parken.

Efteråt rullar du ner till Billesholm där du Annika Andebark berättar om det stora utdöendet mellan Trias och Jura innan du spenderar eftermiddagen på Höstmarknaden (biljett till Höstmarknaden ingår).

Program

Biljettbokning via TravelShop

Familjecykling (Mountainbike)

Är du nyfiken på att testa Schakt Albert-banan?

Eller är du en van cyklist som vill visa tjusningen med MTB för familjen?

Då är detta tillfället för dig.

Vi samlas vid Jönssons cykelaffär (mitt emot Folkets Park).

Sedan cyklar vi gemensamt till den nya entrén på Albertbanan där banchef, Mats Karlsson, ger dig en introduktion till området innan ni delar in er i grupper utifrån gruppens cykelerfarenhet.

Kläder efter väder samt med någon tidigare erfarenhet av mtb/terräng-cykling.

Efter cyklingen finns möjlighet att duscha på Jens Billeskolan innan du går på höstmarknaden där det kommer finnas matvagnar, se program nedan. Du har även möjlighet att testa Söderåsen MTB:s cyklar på en mindre MTB-bana inne på marknadsområdet.

Program

10:00 Samling vid Cykelaffären (mitt emot Folkets Park).

11:30 Avslutning vid Cykelaffären. Efter finns möjlighet att byta om och duscha på Jens Billeskolan.

Ingen föranmälan krävs. Familjecyklingen är kostnadsfri, men biljett till Höstmarknaden köper du via länk nedan.

Arrangör: Söderåsen MTB och Team Albert MTB

Höstmarknad Billesholm

Den 8 Oktober 2022 förvandlas Folketspark i Billesholm till en höstmarknad med lokala odlare, matproducenter, föredragshållare och musikunderhållning. Hela parken kommer att fyllas med stånd där du kan köpa / provsmaka och uppleva produkter som odlas och tillverkas i närheten. Du kan lyssna på intressanta föreläsningar och njuta av fantastisk mat från foodtrucks. Senare på kvällen kan du lyssna på en stämningsfull konsert med duon Jay Smith och Maja Gullstrand från Idol.

Program

12:00 Marknaden öppnar

12:30 Destination Söderåsen och Bjuvs kommun inviger Billesholms cykelport till Söderåsen

13:00 Föredrag med Anette Nilsson från Boäng

14:00 Föredrag med Christian Callert ordförande från föreningen Äkta Vara

15:00 Vinägerprovning med Adis Zaimovic från Eslövs vinäger

15:00 Billesholm Big Band Musikunderhållning / Konsert

16:00 Jay Smith & Maja Gullstrand Musikunderhållning / Konsert

17:00 Marknaden stänger

9 oktober

Tipspromenad med Friluftsfrämjandet

Under 11 söndagar samt juldagen arrangerar Friluftsfrämjandet Söderåsen Bingo/Tipspromenader runt Mölledammarna. Det finns även tipsfrågor för barn. Alla barn som lämnar in sina tipslappar får pris.

Utmed rundan finns en rastplats där det oftast säljs korv med bröd och ”annat smått och gott”.

Plats: Mölledammarna

Program

10:00 – 11:30 Start vid Kalmarmöllan.

Bingobrickor: 20 kr/st.

Tipslappar: 20 kr/st för vuxna och 10 kr/st för barn.

Swish: 123 514 07 02

Arrangör: Friluftsfrämjandet Söderåsen

Vandring i Klåveröd med Friluftsfrämjandet

Vandring på stigar och grusvägar över en av Skånes högsta punkter. Traneröds mosse, Lilla Klåveröd och Vargadalen baseras också.

En något kuperad vandring på ca 11 km.

Du är välkommen att prova på utan att vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Samling: Varagårdsskolan Bjuv kl 9 (buss går från Billesholm) eller på P-platsen mellan Stenestad och Klåveröd kl 9:30. Åter ca 14:30

Arrangör: Friluftsfrämjandet Söderåsen

10 oktober

Hur kan Stiftelsen Upplev Billesholm stötta skånskt Mathantverk?

Program:

9:00 Annika Andebark, ordförande i Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm, berättar om stiftelsens vision och ger exempel på hur stiftelsen kommer stötta Eslövs vinäger.

9:30 Kaffe och provsmakning av vinäger samt brainstorming om framtida stöd till skånskt mathantverk.

10:00 Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i Bjuvs kommun sammanställer idéerna och summerar dagen.

Arrangör: Stiftelsen Upplev Billesholm i samverkan med Bjuvs kommun och ICA Maxi Hyllinge

11 oktober

Stiftelserna Upplev Billesholm och Kvinnohistorier

2012 besökte Annika Andebark Billesholm för första gången då hon förälskade sig i Cykelhandlaren (som hon kallar honom i sociala medier). I Billesholm är han mer känd som Bonnen.

Efter att ha varit inlåst på psykiatriska kliniken för långt gångna självmordsplaner flydde Andebark våren 2014 från Österlen till anonymiteten i Billesholm där hon började skriva på debutromanen – Oväsen i Älvdalen.

2018 började hon göra youtubefilmer för att inspirera fler att cykla. Idag har den mest sedda filmen över 22.000 visningar och lockar kunder från hela Sverige till Billesholm för att köpa elcykel.

Andebark var även initiativtagare till Cykeldagen och Söderåsdagen men har sedan 2020 lagt fokus på att göra gott genom bildandet av tre insamlingsstiftelser; Magdala (som arrangerar studiecirklar om skogen och driver gemensamhetsodling på Kullahalvön), Upplev Billesholm (som vill skapa en destination som inspirerar till hållbarhet) och Kvinnohistorier (som startat förlaget Kvinnohistorier Förlag, filmfond och arrangerar sitt den första Kvinnohistorier FÖRENAR i Billesholm den 15 oktober 2022).

Hör Andebark berätta om det stora oväsendet då mer än 300 personer avrättades för trolldom mellan åren 1668-1676 och hur historien upprepar sig gång på gång.

Andebark kommer även avslöja hur det gick till när Oväsen i Älvdalen hamnade i Hollywood.

Program

14:00 Andebark berättar om arbetet med stiftelserna och hennes drivkrafter.

15:00 Vem tände(r) bålen?

Hur kunde det hända? Kan det hända igen?

Arrangör: SPF Billesholm

Begränsat antal platser, skicka intresseanmälan till stiftelsen@upplevbillesholm.se så vidarebefordrar vi dina kontaktuppgifter till SPF

12 oktober

Tidsresan till Trias – Fullbokad

På Gruvmuseet i Bjuv finns unika samlingar av växtfossil. Följ med på en resa från det stora utdöendet mellan Trias och Jura in i framtiden och de möjligheter som finns att göra Billesholm till en destination som inspirerar till hållbarhet.

Här kan du se en film från gruvmuseet i Bjuv.

I Triasträdgården (som är öppen den 15 oktober) finns material från Norra Albert. Här berättar geolog Emma Rehnström om hur sederiten bildades.

Program

10:00 Vivi Vajda, enhetschef paleobiologi på Naturhistoriska riksmuseet tar dig med på en resa till det stora utdöendet mellan Trias och Jura.

Arrangör: Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm, Sven Jönssons cykelaffär AB, Bjuvs kommun, Uppsala universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Köpenhamns universitet

Norra Albert

På Söderåsdagen 2019 höll Vivi Vajda ett uppskattat föredrag i Billesholm som du kan se här.

I Triasträdgården (som är öppen den 15 oktober kl 11–15) finns material från Norra Albert). Här berättar geolog Emma Rehnström om hur sederiten bildades.

Program

13:00 – 13:30 Mats Karlsson, Söderåsen MTB, berättar om visionen för Cykelporten till Söderåsen.

13:30 – 14:00 Transport till Norra Albert företrädesvis med cykel.

14:00 – 15:30 Guidning i Schakt Albert med Vivi Vajda från Naturhistoriska riksmuseet samt professorer och forskare från Uppsala, Lund och Köpenhamns universitet.

Plats: Sven Jönssons cykelaffär

Kostnadsfritt för dig som färdas med egen cykel.

Hyra av cykel: donation om minst 100 kr till Stiftelsen Upplev Billesholm swish 123 585 7081

Parkering vid Albertbanan minst 200 kr till TeamAlbert MTB, swish 123 002 14 44

Arrangör: Detta är ett samarrangemang mellan Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm, Sven Jönssons cykelaffär AB, Söderåsens MTB, Insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa, Naturhistoriska riksmuseet, Uppsala universitet, Köpenhamns universitet, Lunds universitet.

15 oktober

Gruvmuseet i Bjuv

Olle Lundgren berättar hur han under 40 år skapat Gruvmuseet i Bjuv och ger en inblick i områdets spännande gruvhistoria.

I mån av plats får du även möjlighet att göra en snabb genomgång på museet. Till sommaren erbjuds nya guidade turer. Du kan även se en youtubfilm från museet som du hittar här.)

Hela evenemanget är kostnadsfritt, men antalet besökare i Gruvmuseet är begränsat. Därför kan det hända att alla inte får möjlighet att gå in i museet.

Program

9:00 Olle Lundgren berättar om Gruvmuseet. Samling vid entrén till gruvmuseet (vägbeskrivning hittar du här )

10:00 Museet stänger.

Skeneholmssalen i Billesholm

I december 2021 invigdes stationen i Billesholm. Några hundra meter därifrån ligger Skeneholmssalen (på baksidan av biblioteket). Här kommer dinosauriefilmerna ha premiär i oktober 2023 (om vi lyckas hitta finansiering).

Träffa några av nyckelpersonerna som varit med och lagt grunden för Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm.

Kostnadsfritt.

Program

11:00 Annika Andebark, initiativtagare till Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm, berättar vad som drev henne att lägga fyra år på att få beslutsfattare att förstå potentialen i dinosauriefynden.

11:10 Gert-Inge Jönsson berättar om lerbrytningen i dagbrottet, industrihistoria och djurlivet. Har vi tur delar han även med sig av anekdoter.

11:30 Katarina Karlsson, Team Albert MTB och ledare för Albertinorna, berättar om det sista besöket på flodbädden och det ambassadörskap som utvecklats bland cykelklubbens medlemmar.

Johnny Nilsson grillar korv som säljs till förmån för Friluftsfrämjandet.

Plats: Skeneholmssalen (på baksidan av Billesholms bibliotek ca 140 meter från stationen i Billesholm)

Sven Jönssons Cykelaffär i Billesholm

I september 2018 förvärvade Sven Jönssons cykelaffär AB 40 ha av Bjuv Höganäs (idag Borgestad Höganäs). I decennier hade dagbrottet varit en lerreserv, men nu behövdes det inte längre och hos Länsstyrelsen pågick ett ärende om återställning av området som skulle bli en sjö.

Idag är området en av Skånes fyra viktigaste biotoper och i samråd med Naturskyddsföreningen har Mats Karlsson anlagt en välbesökt MTB-bana.

Följ med på en unik guidning i området.

Kostnadsfritt.

Program

13:00 Samling vid Sven Jönssons cykelaffär där Annika Andebark berättar hur hennes klimatångest ledde fram till förvärvet.

Plats: Sven Jönssons cykelaffär, Billesholmsvägen 95.

Medtag egen cykel.

Du kan hyra sjuväxlad cykel med fotbroms för 150 kr (återlämning i Cykelaffären kl 15:30)

Triasträdgården

I Schakt Albert kan man inte längre se dinosauriefynden. Istället bygger Annika Andebark en Triasträdgård intill Billesholms Folkets park där hon kan berätta om det stora utdöendet. Hon har använt material från dagbrottet. I framtiden är förhoppningen att Stiftelsen Upplev Billesholm ska kunna finansiera avgjutningar av dinosauriespår och fossil.

Följ med på Annika Andebarks sista kostnadsfria guidning i trädgården som kommer utvecklas innan den invigs i maj 2024.

Program

15:00 Annika Andebark berättar om materialen i Triasträdgården och ger nya perspektiv på historien.

Efteråt signerar Annika Andebark sin debutroman, Oväsen i Älvdalen, som du kan läsa mer om här.

Plats: Samling under lindarna mitt emot Sven Jönssons cykelaffär (Billesholmsvägen 95) och väster om Billesholms Folkets park.

Kvinnohistorier FÖRENAR

Den 15 oktober 2022 läggs grunden för Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier i Billesholm. Du kan lyssna till inspirerande författare och entreprenörer, gå på workshops, köpa böcker på vår (världens?) första #bakluckebokis. Men framförallt hoppas vi på en dag av nätverkande där nya kontakter knyts och idéer kläcks.

Hela evenemanget är kostnadsfritt, men då antalet biljetter till Skeneholmssalen är begränsat behöver du boka biljett till föredrag och workshops i Skeneholmssalen.

Program

9:00 – 17:00 Bokbord och författarsamtal

Medlemmar från Litteraturrundan ek för finns på plats med författaruppläsningar och föredrag. Böcker finns till försäljning. Här kan du även få sista-minuten-biljetter till föredrag och workshop i Skeneholmssalen.

Plats: Foajén till Skeneholmssalen

10:00 – 12:00 TA FÖR DIG! Kroka arm med din historia och blicka framåt.

Sju korta inspirationsföredrag från Kvinnor Kan till Kvinnohistorier förlag. Här kan du läsa mer om föredragen.

Här hittar du mer info om hur du bokar biljett.

Plats: Skeneholmssalen

11:00 – 13:00 HÅLLBAR fritid

En aktiv fritid i naturen kan förebygga psykisk ohälsa. Möt företrädare från föreningslivet i Billesholm. Friluftsfrämjandet finns på plats och säljer grillad korv och vårrullar.

Plats: Utanför Skeneholmssalen

11:00 – 15:00 Kvinnohistorier GALLERI

Med ingång från Triasträdgården är det vernissage för Kseniia Ikonnykovas och Gunnel Anderssons utställning om Kvinnohistorier.

Kseniia Ikonnykova bearbetar kriget i Ukraina genom sin konst. Sonja Anderssons konst kommunicerar fredsbudskap.

Plats: Triasträdgården väster om Billesholms Folkets park och lindarna.

13:00 – 16:00 #bakluckebokis

Bakluckeloppis har alla hört talas om, men bakluckebokis tycks vi vara först med i Billesholm.

Vi välkomnar författare att sälja och signera böcker från bilens baklucka (eller cykelkorgen) och bokälskare som behöver städa ut i bokhyllan för att få plats med nya böcker. Antalet platser för utställare är begränsat. Läs här om du vill sälja böcker.

Plats: Under lindarna väster om Billesholms Folkets park

Kvinnohistoriers hemsida hittar du här.

16 oktober

Tipspromenad med Friluftsfrämjandet

Under 11 söndagar samt juldagen arrangerar Friluftsfrämjandet Söderåsen Bingo/Tipspromenader runt Mölledammarna. Det finns även tipsfrågor för barn. Alla barn som lämnar in sina tipslappar får pris.

Utmed rundan finns en rastplats där det oftast säljs korv med bröd och ”annat smått och gott”.

Plats: Mölledammarna

Program

10:00 – 11:30 Start vid Kalmarmöllan.

Bingobrickor: 20 kr/st.

Tipslappar: 20 kr/st för vuxna och 10 kr/st för barn.

Swish: 123 514 07 02

Arrangör: Friluftsfrämjandet Söderåsen

Translate »
Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0